brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
srijeda, 20 Decembar 2017 07:12

РЕЛОАД: ПОВЕЋАЊЕ ТРАНСПАРЕНТНОСТИ РАСПОДЈЕЛЕ СРЕДСТАВА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА У БИХ

У уторак 18. 12. 2017. године у згради Делегације Европске уније у Сарајеву 21 јединица локалне самоуправе из БиХ изразила своје опредјељење да осигура веће учешће грађана у процесима доношења одлука на локалном нивоу, у оквиру Регионалног програма за развој локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД) који финансира Европска унија, а проводи UNDP.

Одабране партнерске општине/опћине и градови се обавезују да на транспарентан начин финансирају пројекте од јавног интереса које ће проводити организације цивилног друштва, са циљем побољшања животних услова за 20.000 грађана у општинама и градовима широм БиХ. Посебна пажња ће бити посвећена пројектима који пружају социјалне услуге за оне најрањивије, равноправности сполова, заштита околине, људска права. Пројекат ће помоћи унапређењу пружања услуга и добробити заједнице, посебно у подручјима гдје локалне власти не успијевају да обухвате одређене групе становништва и њихове интересе одговарајућим сервисима.

Често чујемо да постоји једна празнина у односу између организација цивилног друштва, грађана и локалних власти. Циљ овог програма је управо да се премости та празнина. Пројекат ће омогућити да се чује глас грађана и представника цивилног друштва, али и да се обезбиједи довољно средстава како би заједно сурађивали са локалним властима. Та веза је јако битна, јер су локалне власти важне за било коју земљу и било које друштво, у смислу пружања услуга и ресурса за људе на терену”, рекао је Амбасадор Lars-Gunnar Wigemark, шеф Делегације ЕУ у БиХ.

“У Босни и Херцеговини годишње се додјељује више од 40 милиона БАМ цивилном друштву, а више од 50% тог износа исплаћује се на локалној разини (опћине и градови). Морамо имати на уму да та средства нису увијек дистрибуирана системски нити транспарентно. Директно финансирање организација цивилног друштва још увијек превладава у односу на транспарентни начин финансирања. Ова пракса мора бити унапријеђена, јер на овај начин се не рјешавају стварне потребе грађана, рекла је Сезин Синаноглу, резидентна представница УНДП-а у БиХ.

РеЛОаД пројектом обухваћена је 21 јединица локалне самоуправе у БиХ: Бања Лука, Бијељина, Братунац, Брод, Сарајево Центар,  Градачац, Јабланица, Какањ, Маглај, Модрича, Пале, Рудо, Соколац, Стари Град Сарајево, Теслић, Тешањ, Травник, Требиње, Тузла, Витез и Вогошћа.  

Град Тузла је савладао ЛОД методологију, који кроз невладине организације омогућава да више сазнамо о истинским потребама грађана, док грађанима омогућава да администрација буде више у њиховој функцији”, рекао је Јасмин Имамовић, градоначелник Тузле.

РеЛОаД ће унаприједити финансијске механизме путем којих ће опћине транспарентно финансирати организације цивилног друштва и заједно са њима имплементирати активности приоритетне за локални развој.

РеЛОаД пројекат финансира Европска унија, а проводи Развојни програм Уједињених нација (UNDP), у Албанији, Босни и Херцеговини, бившој југословенској републици Македонији, Црној Гори, Косову[1] и Србији. Укупан буџет РеЛОаД пројекта  износи 10 милиона еура, а само за БиХ је издвојено укупно 4 милиона еура.

 

[1] Ovaj naziv ne sadrži pretpostavku o stavovima vezano za status, i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a (UNSCR) 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde (ICJ) o Deklaraciji nezavisnosti Kosova